Çocuklarda kasık fıtığı nedir?
Çocuklarda kasık fıtığı, sinsi seyreden bir hastalıktır. Erkek bebekler anne karnındayken, testisi de kendi karnı içindedir. Hamilelik ilerledikçe testisler, kasık kanalı aracılığıyla bebeğin karnından aşağı doğru inerek yumurta keselerine yerleşir. Kasık kanalı doğumla birlikte kendiliğinden kapanır. Ancak kapanmadığı durumlarda iç organların bu kanala girmesi ve yaratacağı baskı nedeniyle ortaya çıkan soruna kasık fıtığı denir.
Kasık fıtığının belirtileri nelerdir?
Kasık ve yumurta kesesinde şişlik, huzursuzluk, bazı durumlarda kusma gibi belirtiler verebilmektedir.
Kasık fıtığı daha çok kimlerde görülür?
Erkek bebeklerde, düşük ağırlıklı doğan bebeklerde, prematüre bebeklerde ve bazı doğumsal bağ dokusu hastalığı olan çocuklarda daha fazla görülür. Erkeklerde, kızlardan 5-6 kat daha fazla rastlanan bir durumdur. Rakamlara göre, her 100 erkek çocuğundan yaklaşık 3’ünde kasık fıtığı çıkmaktadır.
Kasık fıtığı nasıl tedavi edilir?
Çocuklarda kasık fıtığı tehlikeli bir hastalıktır. Özellikle fıtığın içine giren bağırsağın boğulma riski nedeniyle acil müdahale şarttır. Halk arasında bu fıtık boğulması olarak bilinir. Fıtık kesesine giren ve sıkışan organlar beslenemediği için bozulma başlar ve bu organ çürümesine kadar gider. Bu nedenle çocuklarda kasık fıtığı fark edilince en kısa zamanda bir çocuk cerrahı tarafından değerlendirilerek tanısının kesinleştirilmesi ve ameliyat edilmesi gerekir. Ameliyattaki amaç; açık kalan kanalın kapatılarak karın içi ile olan bağlantısının kesilmesidir.
Kasık fıtığı ameliyatı zor mudur?
Kasık fıtığının onarımı, hem çocuk cerrahisinin hem de kasık bölgesinin en sık uygulanan cerrahi işlemidir. Acil şartlar oluşmadan yapıldığında kolay bir ameliyat olarak tamamlanır. Açık yöntemle ya da laparoskopik (kapalı) yöntemle yapılabilmektedir
Kasık ameliyatı sonrası iyileşme süresi nedir?
0-12 ay arası bebekler ameliyat sonrasında 3-4 saat içinde normale dönerler. Daha büyük yaş gruplarındaki çocuklarda ise bu süre 1-2 gündür.